vinter

skole

Finn dyrespor i naturen

Nå som det er kaldt ute, er det en god anledning til å lete etter dyrespor i naturen. Er det snø ute kan dere til og med se hvilke dyr som har vært akkurat der dere er!

Publisert: 23. september 2024

Skrevet av: Skoleagent Bjørn Jaavall

De fleste ville dyr i Norge er ganske sky og gjemmer seg hvis det er mennesker i nærheten, men vi kan allikevel se etter spor av dem. Det er mange måter klassen kan se etter spor: fotavtrykk i snøen, tomme fuglereder, hi som dyr har gravd ut, dyrebæsj og til og med gulpeboller!

Slik gjør dere:

  1. Finn et område i naturen dere ønsker å utforske

  2. Tenk på hva som gjør dette området unikt; er det nærnatur, urskog eller noe der i mellom?

  3. Let etter spor, og dokumenter sporene dere finner med bilder eller video

  4. Tilbake i klasserommet kan man diskutere hva slags dyr som står bak sporene. Undersøk med gode kilder eller ta kontakt med en ekspert for å være sikre på hvilket dyr som har lagt igjen spor.

Ekorn

Ekorn elsker frø og blomster fra gran (blomstene ser ut som kongler, men hunnblomstene har en lilla farge). De inneholder masse fett som gjør at ekornet overlever den kalde vinteren i Norge. Under grantrær kan man noen ganger se «granlus» på bakken. Dette er granskudd som ekornet har spist tomt for godsaker, og så er det bare skuddet igjen. Ekornet liker også frøene som gjemmer seg inni grankongla. Finner dere en kongle som nesten helt spist opp så er det ekornet som har vært på ferde. Finner dere en kongle som er spist ren uten dusk i toppen, så er det en mus som har vært på ferde. Er kongla rufsete og uryddig så er det mest sannsynlig en fugl som har spist av den.

En kongle er nesten spist ren for frø, og det er kun noen få igjen i tuppen. Fotografi.

Ekornet spiser nesten hele kongla ren, ofte mens den sitter på en stubbe for å få god oversikt. Foto: Guntar Feldmann/Stockadobe.com

Elg

Selv om elgen er vårt største hjortedyr så betyr det ikke at den er enkel å få øye på. Lorten fra elg ser ut som runde kuler. På sommeren kan bæsjen minne mer om en kuruke, men på vinteren spiser ikke elgen det samme som på sommeren, og bæsjen blir annerledes. Siden elgen er en planteeter kan dere også lete etter gnagemerker på løvtrær eller at hele greiner er avspist.

Morken elgbæsj ligger i lyngen. Fotografi.

Her har elgen vært på høste eller vinterferie og lagt igjen litt kuler. Foto: Halvard Hatlen, Creative Commons 4.0 (CC) BY

Hakkespett

Hvis dere oppdager at noe har lagd hull i et tre, så kan det være hakkespetten som har lett etter mat under barken eller kanskje til og med hakket seg ut et hjem. Men det er ikke bare ekornet som liker frø fra kongler, det er også en favoritt blant hakkespetter. De setter konglene fast før de hakker ut frøene inni. Konglene ender opp med å se ødelagte ut, men ikke like oppspiste som hos ekorn.

Et rottent tre som det er hakket to hull i helt nederst på stammen. På bakken ligger det døde løv og kvist. Fotografi.

Her har det vært en hakkespett og hakket etter mat. Foto: Beate Strøm Johansen, Creative Commons 4.0 (CC) BY

Ugle

Man finner ofte interessante ting i naturen, men det er ikke alt som er like ekkelt som gulpeboller. Det er ikke alle ting rovfugler klarer å fordøye, så løsningen er at fuglene støter opp ufordøyde rester fra magen som de spytter ut. Ofte finner man bein, hår, fjær og korn i disse gulpebollene som sier noe om hva fuglen har spist. Både ugler, måker og kråker kaster opp disse gulpebollene, så litt avhengig av hvor dere finner en slik bolle kan man finne ut av hva slags fugl det kan være. Kanskje er det en hubro?

En gulpebolle med rester av bein, fjær og pels ligger på skogbunnen. Fotografi.

Her kan vi se hva ugla har spist basert på hvilke rester vi finner i gulpebollen. Foto: Ann Karin Gaasland, Creative Commons 4.0 (CC) BY

Rødrev

Lurer dere på hvilke spor du har funnet i snøen? Ser det ut som hundespor, kan det være en rødrev som er ute og lister seg på tå. Reven og andre hundedyr har ganske like fotavtrykk, men revens spor er lengre og smalere. Hvis dere kun ser spor, men ingen rev, så er det fordi det er mest aktive på natten. Kanskje kan klassen dra på overnatting for å lytte etter revens karakteristiske nattehyl?

To revespor i snøen. Fotografi.

Er det reven som har vært ute og lusket? Foto: indukas/Stockadobe.com