Miljøagentene

hjemme

skole

Hold sykkelen din i orden

Tar du godt vare på sykkelen varer den lenger. Det er bra for miljøet. Her er fire tips til hvordan du enkelt og greit kan passe på sykkelen din!

Publisert: 28. mai 2024

Skrevet av: Marte Østmoe

En miljøagent holder i sykkelstyret på en rød sykkel. Fotografi.

Å sykle er miljøvennlig og bra for planeten vår! Foto: Johnny Vaet Nordskog

 1. Er det nok luft i dekkene?

  Sjekk at det er nok luft i dekkene, både foran og bak. For lite luft i dekkene gjør det tyngre å tråkke. Dekket skal fylles så det er ganske hardt – du skal ikke klare å klemme ned dekket mye, når du klemmer på det med fingrene.

 2. Vask og rens av kjede

  Prøv alltid å holde kjedet på sykkelen så rent som mulig. Det gjør at sykkelen holder lenger og det blir lettere å sykle på den. Det er aller best å skylle av skitt og møkk rett etter bruk.

  Bruk vann med litt oppvaskmiddel og svamp eller klut. Hvis det er vanskelig å komme til, kan du bruke en gammel oppvaskkost eller tannbørste. Skyll såperestene av sykkelen og ta en runde på sykkelen så dem tørker.

  Når sykkelen er ren og tørr er det lurt å smøre kjede, tannhjul og trinser med sykkelolje. Tørk av ekstra olje fra kjede og tannhjul med litt papir til slutt.

 3. Fungerer bremsene som de skal?

  Det er veldig viktig at bremsene er riktig justert, slik at du raskt og enkelt kan stoppe hvis du må. Bremsene skal ikke måtte klemmes helt inn før sykkelen begynner å stoppe – da må bremsene justeres. Både for- og bakbrems bør ta omtrent på samme sted, for å unngå bråbrems.

  Når du sitter på setet, skal du enkelt nå frem til begge bremsene og klare å klemme de helt inn. Hvis de ikke fungerer som de skal, spør en voksen om hjelp til å justere dem.

 4. Er setet i riktig høyde?

  Er setet for høyt, vil gjøre sykkelturen bli ubehagelig. Når du sitter på setet på sykkelen, skal du nå ned til bakken med tærne.

Husk å bruke sykkelhjelm, og følg trafikkreglene. God sykkeltur!

Bli med på Beintøft!

Har du lyst til å sykle for planeten vår? Da kan du og klassen din bli med på Beintøft! Beintøft er Norges største gå-til-skolen-aksjon. Hvert år er over 50.000 barn med på å gå, sykle og reise kollektivt til skolen.

Underveis kan klassen følge med på hvor mange kilometer dere har syklet og gått til sammen og hvor mye CO2 dere sparer planeten. Det er helt gratis og enkelt å delta. Den tøffeste klassen vinner 30.000 kroner!