Miljøagentene

hjemme

Lag et karsetroll

Karsetroll er en morsom måte å så frø på! Dessuten pynter de opp i vinduskarmen eller på kjøkkenbordet. Når karsen har spiret, kan du ha den på brødskiva.

Publisert: 31. januar 2024

Skrevet av: Markedsagent Julie Vestgren Pettersen

Grønn karse som er klar til å spises.

Karse er enkelt å dyrke og godt på brødskiva. Foto: Sandra Franck/Pixabay

Du trenger:

  • Karsefrø (en pose er nok til tre karsetroll)
  • En nylonstrømpebukse som ikke brukes lengre
  • Bomullsvatt, tråd (for eksempel hyssing) og saks
  • Limpistol eller hobbylim (spør en voksen om hjelp)
  • Ting til å lage morsomme ansikter, for eksempel
  • Filt, hobbyøyne eller piperensere

Slik gjør du:

  1. Klipp en bit av strømpebuksen, du kan bruke foten eller klippe opp benet.

  2. Form bomullsvatten til en ball, og pakk den tett inn i strømpebuksen. Samle strømpebuksestoffet under, og knyt en tråd rundt slik at bomullen holdes på plass. Klipp bort det av strømpebuksen som blir til overs under knuten.

  3. Nå er det bare å slippe fantasien løs, og lage morsomme og kreative ansikter – eller kanskje dyr! Bare husk at du ikke trenger å lage hår.

  4. Ha karsefrøene i en liten skål og dekk dem med vann. La frøene ligge i et par minutter slik at de blir klissete. Fukt karsetrollet ditt på toppen av hodet. Bruk en teskje til å spre frøene forsiktig utover toppen av hodet. Vær veldig forsiktig når du vanner karsetrollet i starten, før frøene har festet seg. Bruk gjerne en spiseskje eller en sprayflaske til å vanne.

Tips:

Du kan bruke litt ullvatt til bart eller skjegg, piperensere til briller eller snurrebart, bånd og små stoffbiter til skjerf eller sløyfe, knapper eller perler til øyne, eller bruk ferdige hobbyøyne. Med fjær til vinger og en liten filtbit til nebb kan du lage en fugl.