klima
Føler du deg trist eller redd når du hører om klimaendringer?
Hvis du synes det vondt og vanskelig å høre om klimaendringer, så er du ikke alene. Kanskje får du en vond klump i halsen, eller kanskje prøver du å unngå å lese eller høre noe om klima så langt du kan? Da håper vi denne artikkelen kan være til hjelp.
Publisert: 18. mars 2025
Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane
Det er ikke unormalt å kjenne på vanskelige følelser når det kommer til klimaendringer. Tvert imot. Over halvparten av barn og unge i Norge sier at de er ganske eller veldig bekymret for klimaendringer.
Vi skal ikke komme her og si at klimaendringene ikke er kjipe. For kjipe er de! Da er det helt naturlig at det føles vondt å tenke på dem. Det betyr bare at du bryr deg om det som skjer med andre mennesker og naturen. Og det at du bryr deg, er kjempeviktig!
Det er jo ikke gøy å kjenne på vonde følelser, og ofte ønsker vi de bare vekk. Men heldigvis er det ikke vonde følelser farlige. Når folk er bekymra eller triste, ønsker de ofte å gjøre noe med det, og det kan lede til at masse positivt skjer.

Uten folk som er bekymra for klima, hadde vi ikke hatt så mye fremgang som vi har hatt. Aktivisten Greta Thunberg har brukt sin bekymring til å engasjere folk fra hele verden i klimasaken. Foto: Anders Hellberg, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Litt vonde følelser er greit, men det betyr selvfølgelig ikke at det er meningen du skal føle deg veldig trist eller redd hele tiden. Vi har samlet noen tanker og råd som er viktige å huske på.
Det kan virke mørkere enn det er
Det er masse positiv fremgang som skjer når det gjelder klima. Noen ganger virker det ikke sånn, fordi bøker, nyheter og andre medier viser frem mest det som går dårlig. Ofte får de flere lesere da.
Noen ganger kan vi se spørsmål som: Greier vi å redde jorda i tide? Da kan det virke som alt enten kommer til å gå bra eller veldig dårlig. Men helt sånn er det ikke. Sannheten er at det skjer, og kommer til å skje, både dårlige ting og bra ting på jorda samtidig.
En skogbrann som tar livet av dyr om mennesker kan skje samtidig som vi greier å verne et naturområde med mange arter et annet sted. Jo mer CO2 vi kutter, jo mindre får vi av det dårlige. Derfor er det viktig at vi kutter så mye CO2-utslipp som mulig fremover.
Det er ingen som kan si helt sikkert hvordan fremtiden vil bli. Men vi vet at menneskeheten har stått i mange kriser før, som vi har klart å komme oss gjennom. Fra naturkatastrofer til pandemier og kriger. Og selv når dårlige ting skjer, stopper ikke livet. Mennesker kommer til å fortsette å være glade i hverandre, leke, lære og gjøre alt det som gjør det fint å leve. Så vi må fortsette å jobbe sammen for gode løsninger.

Mennesker er veldig flinke til å komme sammen for å finne løsninger og hjelpe hverandre! Her ser vi Barnas klimapanel møte klimaminister Anders Bjelland Eriksen, for å snakke om hva Norge kan gjøre for klima.
Husk at de voksne har mest ansvar
Noen ganger kan det kanskje virke som de voksne ikke tar klima på alvor. Og selv om det finnes voksne som ikke gjør det, er det fortsatt veldig mange voksne som kan kjempemasse om klima og som hver dag jobber med å finne gode løsninger på klimaproblemer: og det skjer stadig at de finner løsninger også! For eksempel har mange land allerede funnet ut hvordan de kan produsere mest mulig av energien sin på en miljøvennlig måte.
Alt vi gjør for klima, HAR noe å si
Har du kanskje hørt at det kan bli "for sent" å redde klimaet? Det er skummelt å høre, men det er ikke helt riktig. Det er sant at det er for sent å stoppe mange negative konsekvenser av klimaendringer, men det betyr ikke at det er "for sent" å gjøre noe for klimaet.
Det som er sant, er at alt er bedre enn ingenting, og alt vi gjør har noe å si. Jorda er allerede varmere enn vi skulle ønske, men det vil ALLTID være positivt at jorda ikke blir enda varmere. For hver tidels grad vi bremser oppvarmingen, hjelper vi mange dyrearter, plantearter og mennesker. Så ingenting av det vi gjør sammen nå er bortkastet, heller ikke hvis det ikke går like bra som vi skulle ønske!

Et godt eksempel på at alt som er godt, hjelper, er at miljøbevegelsen gjennom mange år har greid å stoppe oljeboring i bakre Lofoten, Vesterålen og Senja. På den måten har vi ikke bare spart CO2, men også reddet masse planter og dyr. Og det har gjort at vi fortsatt kan fange masse fisk og sjømat der, som er en bærekraftig kilde til mat.
Noen konkrete råd
Ikke prøv å få alle følelsene bort. Husk at det er greit og ufarlig å føle seg litt trist og redd. Men bruk tid på å tenke på alt som går bra også!
Snakk med andre! Følelsene blir fort større og vondere om man sitter inne med dem. Snakk gjerne med en voksen som du stoler på.
Vær med en god venn, eller andre som tenker på det samme som deg. Alt er lettere når man ikke er alene. Vi er mange som bryr oss! I Miljøagentene kan du møte andre barn som er opptatt av klima og miljø. Det finnes også andre organisasjoner og grupper du kan være med i. Fra man er 13 år kan man for eksempel bli med i Natur og Ungdom.
Se etter positive nyheter. Det finnes masse positive miljøsaker, det gjelder bare å finne dem. Sjekk for eksempel ut Verdens beste nyheter, som er en egen avis for gode nyheter. Her i Miljøagentene deler vi også gode nyheter for eksempel i medlemsbladet vårt.
Det hjelper å engasjere seg, selv om du alene selvsagt ikke skal løse alt. Det er lettere å få til løsninger når man er sammen med noen om det. Kanskje din familie eller vennegruppe kan gjøre noe sammen for å bli mer miljøvennlige? Når du er med i en organisasjon eller gruppe, for eksempel Miljøagentene, er du også med og støtter vårt arbeid for en bedre verden – og da er du allerede med å bidra!