Miljøagentene

klima

Hva gjør klimaendringene med verden?

Klimaendringene skaper trøbbel for naturen, mennesker og dyr. De gjør dessverre mange andre problemer i verden større, slik som fattigdom, sykdom og mangel på mat og vann.

Publisert: 24. januar 2024

Skrevet av: Skoleagent Ingvild Swane

Jorda vår på å bli varmere og det gjør at klimaet forandrer seg. Gjennomsnittstemperaturen har økt med om lag 1,25 grader sammenlignet med før vi mennesker begynte å slippe ut klimagasser i store mengder. Klimaendringene gjør mange av jordas største problemer enda verre.

Klimaendringer er forandring i vær og temperatur over tid. En varm eller kald dag er ikke nok i seg selv. Les mer om forskjellen på vær og klima her.

Klimaendringer gir mer ekstremvær

Klimaendringene gjør at været blir mer ekstremt. Det betyr at det oftere regner mye mer når det først regner, at stormer blir sterkere, og at hetebølger blir enda varmere og varer lenger. Da får vi mer flom, mer tørke og flere skogbranner.

Noen steder har været blitt så ekstremt at mennesker har flyktet fra hjemstedene sine. Omtrent to millioner mennesker er på flukt fordi det har blitt enten for tørt eller for vått der de bodde.

Et helikopter med vannbøtte forsøker å slukke skogbrann. Fotografi.

Noen steder har det blitt mye tørrere på grunn av klimaendringer. Det øker også faren for skogbrann. Foto: Arcansél/adobestock.com

Havnivået stiger

Når temperaturen på jorda øker, så øker også temperaturen i havet. Varmt vann tar mer plass enn kaldt vann, og det gjør at havet stiger. Havet stiger også når is som ligger på land, smelter. Mennesker som lever på små, flate øyer i havet må flykte når havet stiger.

Dyrearter dør ut

Mange dyrearter sliter på grunn av klimaendringer. Dyrene har gjennom tusenvis av år blitt eksperter på å leve i akkurat det klimaet de er vant til. Når klimaet forandrer seg, forandrer også naturen seg. Da klarer ikke dyrene lenger finne mat eller trygghet på samme måte som før.

Dette kommer i tillegg til at vi ødelegger mye natur der hvor dyrene bor. Til sammen gjør dette at mange arter står i fare for å dø ut. Noen av de mest truede dyrene er havskilpadder, tigre, isbjørner, og noen typer pingviner, frosker og andre amfibier.

En fjellrev med hvit pels står i et fjellandskap. Fotografi.

Varmere klima gjør det vanskeligere for dyr som fjellreven. Fjellreven skifter til hvit pels om vinteren, slik at den kan kamuflere seg i snøen. Uten snø blir det vanskeligere for fjellreven å jakte. Foto: Stuedal/stockadobe.com

Mangel på vann og mat

Med klimaendringer blir tilgang på mat og vann mer usikker. Når det blir veldig tørt eller veldig vått et sted, kan det bli vanskelig å dyrke mat der. Det går hardest utover de fattige landene i verden, som ikke har nok penger til å tilpasse seg et klima i endring. Når tørre områder blir enda tørrere, blir det også vanskelig å skaffe rent drikkevann.

Heldigvis hjelper det å bry seg!

Hvordan da, tenker du? Jo. Fordi hvis vi skal få mindre klimaendringer, må vi leve mer miljøvennlig enn vi gjør i dag. Vi må bry oss nok om klima til at flere vil være med på å leve annerledes.

Har du kanskje hørt noen voksne klage over at de ikke vil vi skal leve som i steinalderen? Vi er heldigvis langt ifra nødt til å gjøre det! I en miljøvennlig verden kan vi fortsatt ha varme hus, spennende teknologi og masse annet gøy.

Flere titalls personer samlet på Eidsvolls plass foran stortinget. Espen Barth Eide blir intervjuet av NRK, mange har plakater og flagg. På det største banneret står det "Planeten koker. Politikerne loker". F

I 2019 ble det anslått at 1,4 millioner skoleelever og studenter i over 125 land streiket fra skolen for at politikere skulle gjøre mer for klima. Foto: Rasmus Berg, Natur og Ungdom

Så hvordan ser en miljøvennlig verden ut?

Dette vet vi ikke alt om, og det finnes flere forskjellige meninger. Men en ting vi vet, er at vi må gjøre mindre av det som slipper ut CO2.

Det betyr for eksempel at vi må eie færre ting, og heller dele på det vi har. Det kan vi bruke som en mulighet til å ha flere delefester og byttefester med andre. Kanskje vennen din kan ha gleden av et spill som du er litt lei, for eksempel?

Vi må også kaste mindre mat og spise mer miljøvennlig. Heldigvis har mange begynt å skjønne dette, og det finnes mange spennende, miljøvennlige oppskrifter der ute! Du kan jo prøve å søke etter miljøvennlige oppskrifter selv?

Vi må kjøre mindre bil og fly. Det kan være morsomt å ta mer buss og tog i stedet. Særlig hvis politikere hjelper med å gjøre tog raskere og enklere for folk å ta.

Tre miljøagenter i en skolegård. Jenta til venstre i bildet løper, og de to andre sparker på sparkesykkel. Fotografi.

Det finnes mange måter å bidra på! Man kan reise mer miljøvennlig, og si ifra om at det må bli lettere. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Hvordan får vi til alt dette?

I tillegg til det vi gjør selv, trenger vi hjelp av politikere. Politikere kan gjøre det enklere og mer moro å leve miljøvennlig. For eksempel kan de passe på at byene vi bor i, er bygget slik at det er lettere å dele på ting og bruke kollektivtransport.

Politikere er også de som kan gjøre at vi bruker mer fornybar energi heller enn olje, kull og gass. Fornybar energi slipper nemlig nesten ikke ut CO2. Her kan du lese mer om hvorfor vi slipper ut CO2 når vi vet det skader klimaet, og hvordan vi kan slippe ut mindre.

Det hjelper å være mange som ønsker det samme. Hvis du vil bidra til en frisk og sunn planet, kan du bli miljøagent.