Miljøagentene

dyr

Kråker: like smarte som en åtteåring!

Kråka er en fugl de fleste av oss kjenner godt til, for du finner dem så å si i alle byer og tettsteder. Men visste du at kråker er blant de aller smarteste fuglene? Faktisk kan kråkefugler løse gåter nesten like raskt som en åtteåring.

Publisert: 23. januar 2024

Skrevet av: Markedsagent Julie Vestgren Pettersen

Kråke står på tuppen av en stein dekker av rur. Rundt den er det blå sjø med flytende tang. Kråka har et svart hode og svarte vinger, og fjærene ellers er hvite.

Denne kråka er klar for jakt eller ugagn. Foto: Rolv Lundheim, CC BY 4.0

Kråker er ikke blant de mest populære fuglene, og det er synd. De er nemlig ganske fasinerende. Ikke bare er de utrolig smarte, de er også veldig sosiale, har kjempegod hukommelse og er mest sannsynlig den mest tilpasningsdyktige fuglearten i Norge!

Fakta om kråker:

  • Kråker er mellomstore, med grå fjærprakt og svart på hode, bryst og vinger.
  • De kan bli ganske gamle, opp til 20 år.
  • Status: livskraftig

Liker å se seg i speilet

Kråka er en av få fugler som har bestått speiltesten. Altså at de forstår at det er deres eget speilbilde de ser i speilet og ikke en annen kråke. Du ser dem ofte i flokk, der de samarbeider om å finne mat, overnatter sammen og varsler hverandre om fiender. Det er nok derfor de er så mange og klarer seg så godt. Har du hørt om kråketing? Det skjer som oftest på vinterhalvåret når sola er på vei ned. Da samler tusenvis av kråker seg på samme sted, hvor de sitter tett i tett og skvaldrer høyt om mat, farer og andre kråkesaker.

Ikke kødd med kråka

Siden kråka er så smart, kan den også være skikkelig rampete og til og med litt hevngjerrig. Den gjør ofte ting den helst ikke skulle gjort, som kan irritere folk litt. Det skjønner kråka og da gjør den det gjerne enda mer. Og er du slem mot kråka, skal du passe deg. For kråker kan gjenkjenne ansikter, og husker hvem som har vært kjipe mot dem. Siden de har så god hukommelse, glemmer de heller ikke og kan til og med lære det videre til barna sine! Til gjengjeld husker de også like godt hvem som er snille mot dem, så det lønner seg å være grei med kråka.

Flyvende kråke med utstrakte, svarte vinger som har noe sort og slimete i munnen. Blå sjø i bakgrunnen.

Her har kråka funnet seg noe å spise. Kråka er alteter og spiser det den kommer over av insekter, muslinger, småfisk, frosk, smågnagere, fugler, åtsler, bær og korn. Foto: Rolv Lundheim, CC BY 4.0

Kråker som renholdsarbeidere

Kråker liker å få belønning for det de gjør og derfor har det vært snakk om å bruke kråker for å blant annet plukke opp sigarettsneiper fra gatene. Altså at de plukker opp sneipene, legger dem i en automat, som så gir dem mat. Det er ikke farlig for kråkene, for de skjønner at man ikke skal spise sneipene. Det er nok ikke så lett å få til i praksis, men det hadde vært ganske kult om man fikk det til!

Hvordan går det med kråka?

Kråka har en livskraftig bestand, som betyr at vi har mange nok av den til at den ikke står i fare for å dø ut.

Vil du være med og passe på natur og alle artene på jorda? Da kan du bli miljøagent!